dilluns, 19 de novembre del 2012

SAE Activitat 4: Acompanyar un estudiant de 3r curs al seu centre escolar


Una de les activitats de la Setmana d'Activitats Extraordinàries (SAE) consistia en acompanyar un estudiant de 3r curs al seu centre escolar i veure com és un dia de pràctiques in situ.
El centre que em va tocar a mi va ser l’ Escola Bressol “Les figueretes” de Mataró. 

· Presentació de l’escola
És una escola bressol municipal i està situada al nucli urbà de Mataró. L’escola és va obrir el curs 85-86. 

L’escola té dues plantes i dos patis. A l’entrada de l’escola trobem el pati principal que és on fan generalment el pati.  A la primera planta trobem quatre aules amb sortida directe al pati. Una d’elles és la de lactants i les altres tres són per els infants de 1-2 anys els quals estan separats depenent de la època de l’any en que van néixer. A la segona planta trobem tres aules i el segon pati. En aquestes aules estan els infants de 2-3 anys separats de la mateixa manera que els infants de 1-2 anys. Hi ha dues aules pels nens nascuts a principis d’any i una pels de finals d’any tant en curs de 1-2 anys com en el de 2-3 anys.

A l’hora de dinar els nens de 1-2 anys van al menjador situat a la primera planta i els nens de 2-3 anys mengen a l’aula. Per dinar tenen un servei extern de monitores de menjador.

Els nens són molts autònoms, és a dir, ells decideixen en cada moment que volen fer i amb que volen jugar tot i que la mestre proposa unes activitats, com per exemple fer un dibuix conjuntament en un tros de paper d’envelar però quan un nen es cansa de dibuixar pot anar a jugar amb el que vulgui per tant no estan tota l’estona fent fitxes, tot el contrari, el més important és el joc.

A l’escola tenen un gegant que es diu “Pep Figueret” el qual treuen al carrer quan fan cercaviles de gegants a Mataró així com quan fan activitats a l’escola.

                                      Imatge pròpia                                                                                 Imatge pròpia


                                  

                                         Imatge pròpia                                                                                 Imatge pròpia               


 · Experiència viscuda
Basant-me en que mai havia estat en una escola d'aquesta manera, el que m’ha sorprès és que separen els nens segons la època de l’any en que han nascut. Els infants nascuts entre gener i maig estan en una classe i els nascuts entre maig i desembre en una altra. Això ho trobo molt bé ja que en aquestes edats és quan es noten més els canvis i si estan tots els nens barrejats hi hauria molta diferència a l’hora de dur a terme una activitat.

També m’ha agradat bastant el fet que els nens no estiguin tot el dia sotmesos a unes activitats fixes sinó que ells puguin decidir en quin moment paren de fer l’activitat marcada per la mestra i van a jugar ja que el joc en aquestes edats és molt important perquè d'aquesta manera investiguen, exploren, descobreixen de manera autònoma.

Personalment no m’ha desagradat res ja que només he pogut gaudir d'aquesta oportunitat durant un dia. Se’m va fer molt curt i espero poder realitzar les meves pràctiques ben aviat.

El que m’ha emocionat és els pocs prejudicis que tenen els nens tan petits ja que no em coneixien de res i ja des del primer moment es comportaven amb mi amb tanta naturalitat com si portessin tota la vida amb mi.
Quan estava a l’aula, primer no sabia què fer, com actuar, si havia de intervenir en algunes ocasions però al final et deixes portar per les sensacions que perceps i saps en quin moment has d'actuar per tal d'ajudar o beneficiar a l’infant i això és el que em va passar a mi, sobretot a l’hora del pati. Primer no sabia què fer però després vaig actuar com una mestra més que és el que els nens esperen ja que ells no saben el perquè de la nostra visita.

Personalment penso que aquesta activitat ha estat molt interessant per tal de poder adonar-me si de veritat és a això al que em vull dedicar en un futur o no. Sí que em vull dedicar a això!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada